13.1.11

Μια προσεχτική ανάλυση των δημοσκοπήσεων

Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές δημοσκοπήσεις. Όπως είναι αναμενόμενο αρκετοί σπεύδουν να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματά τους κατά το δοκούν.
Η μεν κυβέρνηση θριαμβολογεί για το ότι προηγείται στην πρόθεση ψήφου, η δε αντιπολίτευση επίσης θριαμβολογεί γιατί μειώνει τη διαφορά από το κυβερνών κόμμα.
Όμως και οι δύο πλευρές δεν λαβαίνουν υπόψη τους (ή το λαβαίνουν αλλά δεν το δηλώνουν), ότι η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων υποδηλώνει κάποια άλλα συμπεράσματα.
Αυτή τη στιγμή το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα είναι "οι αναποφάσιστοι" σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 32%. Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι τηρούν στάση αναμονής και δεν αποφασίζουν να ακολουθήσουν κάποιο από τα υπάρχοντα κόμματα.
Η κυβέρνηση φθείρεται αλλά από την άλλη οι ψηφοφόροι δεν την εγκαταλείπουν καθώς κατανοούν ότι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και τίποτα άλλο. Απλά, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι επιλέγουν να μην ενεργήσουν αυτή τη στιγμή. Η αδράνεια στο μεγαλείο της.
Το πρόβλημα αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ παραμένει καθώς δεν καρπώνεται της φθοράς του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να κινείται στο όριο του 20% στην πρόθεση ψήφου. Δεν πιστεύω ότι πρέπει κάποιος να θριαμβολογήσει για αυτό το ποσοστό. Ειδικά όταν οι πολίτες ερωτούνται για το ποιός είναι κατάλληλος να κυβερνήσει και απαντούν ότι είναι ο Γ. Παπανδρέου. Ειδικά όταν οι πολίτες ερωτούνται για το ποιά κυβέρνηση είναι πιο ικανή να κυβερνήσει και απαντούν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ λοιπον φθείρεται και μάλιστα γρήγορα αλλά η ΝΔ δεν καρπώνεται καθόλου τη φθορά κάτι που η ΝΔ επί αρχηγίας Καραμανλή έκανε.
Από την άλλη τα μικρότερα κόμματα παραμένουν στα ίδια ποσοστά και φαίνεται έτσι μια τάση των ψηφοφόρων να μην τα προάγουν σε κόμματα έκφρασης της διαμαρτυρίας. Τα κόμματα του κ. Κουβέλη και της κα. Μπακογιάννη έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουν και απαραίτητα θα πρέπει να στοχεύσουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων ώστε να υπερβούν το 3% και να μπουν στη Βουλή.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν κρατάει δυνάμεις, η ΝΔ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την παθογένειά της και τα μικρότερα κόμματα παραμένουν στάσιμα.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι στις παρούσες συνθήκες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας μάλλον έρχεται και όλο πιο κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου