18.11.10

Κι όμως αντέχει.

Ολοκληρώθηκαν και οι πρώτες εκλογές με τον Καλλικράτη, άσχετα αν οι πολιτικοί μας μίλησαν λιγότερο για τον Θεσμό και περισσότερο για το Μνημόνιο. Το κυρίαρχο πολιτικό συμπέρασμα είναι σαφώς το ποσοστό της αποχής, το οποίο είχαμε επισημάνει από τον Α΄γύρο των εκλογών ότι θα είναι μεγάλο. Το μεγαλύτερο συμπέρασμα όμως κρύβεται στα πολιτικά αντακλαστικά που διαθέτει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατάφερε να κερδίσει τις 8 από τις 13 περιφέρειες και τους περισσότερους Δήμους της χώρας.
Έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, μέσα από τα γραφόμενά μας ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει εκείνη την πολιτική δεξαμενή που του επιτρέπει να υπερνικάει τα εκλογικά εμπόδια. Αυτή η πολιτική δεξαμενή έχει ένα όνομα: Μεσαίος Χώρος. Ο όρος αποδίδεται στον εξαιρετικό επιστήμονα κ. Γιάννη Λούλη και αποτυπώνει ουσιαστικά το σώμα των ψηφοφόρων που διαθέτει τα δικά του εκλογικά, πολιτικά αλλά και κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά. Αυτός είναι, λοιπόν, ο χώρος που στηρίζει τον Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στη δύσκολη πραγματικότητα και είναι αυτός ο χώρος που εγκατέλειψε τη ΝΔ του Κ. Καραμανλή και δεν δίνει τη στήριξή του στον Α. Σαμαρά.
Οι ψηφοφόροι έτσι του λεγόμενου "μεσαίου χώρου" ψήφισαν και επέλεξαν τον κ. Γ. Καμίνη και τον κ. Γ. Μπουτάρη επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο τις προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού ή/και των στελεχών του. Οι επιλογές των δύο προαναφερόμενων προσώπων ήταν από την αρχή "καταδικασμένες" να πετύχουν καθώς στα πρόσωπά τους συγκέντρωσαν αυτά που αναζητούν οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου. Ο πολιτικός ευπρεπισμός, η επιτυχημένη επαγγελματική πορεία εκτός του στενού κομματικού σωλήνα, η ευπρέπεια, ο διαφορετικός πολιτικός λόγος, η διαφορετική επικοινωνιακή τέχνη του καθενός και η ελπίδα για κάτι καλύτερο ήταν τα χαρακτηριστικά που βοήθησαν τους υποψηφίους να εκλεγούν αλλά και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις μάχες και τις εντυπώσεις.
Αυτά τα χαρακτηριστικά ήρθαν και έδεσαν με την εμφάνιση του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της ΝΔ το βράδυ του Α' Γύρου των εκλογών. Ο μεν πρώτος σχεδόν σκυθρωπός και σίγουρα εμφανώς αποκρυσταλλομένος και βέβαιος όσον αφορά το μήνυμα των εκλογών, ο δε δεύτερος με περίσσια χαρά βιάστηκε να μιλήσει για "ολική επαναφορά" του κόμματός του!!!!! Έχουμε ξαναπεί ότι η ΝΔ σταθερά πάσχει από επικοινωνιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα, αλλά τελευταία τα λάθη που γίνονται αρχίζουν και κοστίζουν ακριβά. Όταν δεν περιμένεις να αναλύσεις τα αποτελέσματα των εκλογών και στους 2 γύρους, όταν δεν έχεις αναλύσει τα αποτελέσματα (ποιοτικά & ποσοτικά) έστω του α' γύρου, όταν δεν έχεις δει ότι δεν έχεις συγκεντρώσει ούτε τους ψηφοφόρους σου το 2009 και βγαίνεις και μιλάς για "ολική επαναφορά", τότε έχεις σοβαρό πρόβλημα ή έναν Πολιτικό Σχεδιασμό που δεν λειτουργεί ή μια Γραμματεία Τεκμηρίωσης που είναι ανύπαρκτη. Εκτός αυτών εκτίθεσαι, είσαι και νέος αρχηγός, κάνεις το ολίσθημα και το αποτέλεσμα είναι την Β' Κυριακή να χάνεις τους δύο μεγαλύτερους Δήμους που ήταν και προπύργιά σου. Κάπως έτσι χάνεις τη μεγάλη δεξαμενή που σε στήριζε.
Οπότε το ΠΑΣΟΚ αντέχει και μάλιστα ικανοποιητικά παρόλα τα γεγονότα από τον Οκτώβριο του 2009. Αντέχει, και μάλιστα σε δημοσκοπήσεις τα ποσοστά κυβερνητικής αξιοπιστίας που συγκεντρώνει σε σχέση με τη ΝΔ είναι σχεδόν τριπλάσια!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου