9.9.10

Η Πολιτική Σε Κρίση

Οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κοινωνική αισιοδοξία των πολιτών βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η αγωνία του μέσου Έλληνα για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, μεγαλώνει.
Κάθε δημοσκόπηση έχει προειδοποιήσεις προς όλους. Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, οι προειδοποιήσεις είναι πιο έντονες προς κάποια πλευρά. Εξάλλου στην πολιτική σκακιέρα ισχύει ότι όλες οι κινήσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Οι προειδοποιήσεις λοιπόν που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις απευθύνονται προς όλα τα κόμματα, και ειδικά προς τα μεγάλα.

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι το κυρίαρχο κόμμα πολιτικά και ιδεολογικά. Οι απώλειες του είναι ελάχιστες σε σχέση με τη ΝΔ. Όσοι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του δεν φεύγουν από το κόμμα αλλά πηγαίνουν περισσότερο στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Το ΠΑΣΟΚ έχει μεν ένα περιθώριο ανοχής για την γρήγορη εφαρμογή του προγράμματός του, όμως κάποιες κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων δεν του προσφέρουν αυτή την άνεση χρόνου. Επίσης επιφυλάξεις υπάρχουν για την ατολμία της κυβέρνησης, αλλά και την μη τήρηση των προεκλογικών εξαγγελιών της.

Στη ΝΔ η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα, παρόλη την εκλογή νέου αρχηγού και την μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στην εσωκομματική εκλογή. Η ΝΔ συσπειρώνει το ποσοστό εκείνο όσων την ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές.

Στη νέα ηγεσία της ΝΔ, οι ψηφοφόροι επενδύουν υψηλές προσδοκίες, που προφανώς θα δοκιμασθούν στο χρόνο. Όμως η έντονη επιφυλακτικότητα προς το κόμμα είναι έκδηλη. Όπως δείχνει δημοσκόπηση της MRB, οι ψηφοφόροι γενικά, αν και πιστεύουν ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, μοιράζονται στο κατά πόσο θα προσελκύσει τους ψηφοφόρους της του 2007, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν πως δεν θα κερδίσει πίσω ψηφοφόρους της του 2004.


Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι ραγδαίες αλλαγές στην οικονομία, στην κοινωνία και την άσκηση εξουσίας έχουν επηρεάσει τους ψηφοφόρους έξω από κομματική τοποθέτηση και κομματική ψήφο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την άσκηση πολιτικής οι ψηφοφόροι έχει αλλάξει. Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, η αύξηση της ανεργίας και η ακρίβεια, η απουσία αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, τα σκάνδαλα, ο προνομιακός τρόπος μεταχείρισης συγκεκριμένων συμφερόντων, η έλλειψη αντιμετώπισης της καθημερινότητας, έχουν διαμορφώσει έναν νέο τρόπο διαμόρφωσης της άποψης για το ποιος είναι ικανότερος να κυβερνήσει.
 Τα μηνύματα που έχουν πλέον διαμορφωθεί είναι ξεκάθαρα και απευθύνονται σε πολιτικούς και κόμματα:
 το πολιτικό σύστημα όπως το ξέραμε μέχρι τώρα δείχνει να ολοκληρώνει τον κύκλο του,


 η πολιτική κυριαρχία χάνεται με τον ίδιο τρόπο που κερδίζεται,


 οι ηγεσίες πρέπει να ακούν πάντα την κοινή γνώμη,


 τα κόμματα θα πρέπει να προσεγγίζουν συνεχώς τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που εκφράστηκαν στις τελευταίες εκλογές,


 το εκλογικό σώμα που έκρινε τις τελευταίες εκλογές θα είναι όλο και λιγότερο δεδομένο,


 οι νέοι ψηφοφόροι θα εκφράζονται όλο και περισσότερο συνειδητά.

Οι παραδοσιακές συνταγές προσέλκυσης των ψηφοφόρων έχουν παρέλθει. Η κοινή γνώμη επιζητά ραγδαίες και ουσιαστικές αλλαγές, απαιτεί κινητικότητα και πράξεις, επιδιώκει αλλαγή του μοντέλου της καθημερινότητας.
Τα κόμματα θα κριθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά περισσότερο αυστηρά. Και θα κρίνονται συνεχώς.

Η Πολιτική βρίσκεται λοιπόν σε Κρίση, καθώς ένα νέο μοντέλο κριτικής της εξουσίας εκφράστηκε στις εκλογές του περασμένου χρόνου. Μένει να δούμε αν τα μηνύματα της νέας εκλογικής πραγματικότητας θα τα αντιληφθούν οι πολιτικοί, γιατί οι πολίτες είναι σίγουρο ότι τα έχουν αντιληφθεί αφού εκείνοι τα έχουν διαμορφώσει.

Ο Ηγέτης θα πρέπει από εδώ και στο εξής να διαθέτει ένα νέο προφίλ εντελώς διαφορετικό από αυτό που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία. Η κατανόηση της νέας πραγματικότητας, η αντιμετώπιση με επάρκεια των καθημερινών προβλημάτων της χώρας, η πλήρης αντίληψη του κοινωνικού περιβάλλοντος και η πειστική-ανθρώπινη ηγεσία θα είναι τα στοιχεία εκείνα που θα συνθέσουν το νέο προφίλ.

Το ερώτημα βέβαια τίθεται εύκολα: Θα αναδειχθεί ένας τέτοιος ηγέτης που θα καταφέρει να βγάλει την Πολιτική από την Κρίση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου