30.8.11

Ο δύσκολος δρόμος του κ. Παπανδρέου.

  
 
Ακόμα δεν τελείωσε το καλοκαίρι και ο μακρύς χειμώνας για τον κ. Παπανδρέου ξεκίνησε. 
Η κακή επικοινωνιακή διαχείριση της επικείμενης ομιλίας του στη ΔΕΘ ήταν η αρχή σε ένα μακρύ κατάλογο δύσκολων καταστάσεων. 
Η παραίτηση του Χ. Παμπούκη ήταν η δεύτερη δυσκολία στην agenda του Πρωθυπουργού και το μεγάλο εμπόδιο  που έρχεται μπροστά είναι η ΔΕΘ. 
Πώς τα διαχειρίζεται όλα αυτά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου; Απλά συνεχίζει τις διακοπές του ανά την Ελλάδα και κάνει σπάνιες εμφανίσεις ως άλλος guest star της Πολιτικής. 
Πώς τα διαχειρίζονται όλα αυτά οι επιτελείς του Πρωθυπουργού; Με διαρροές στα κανάλια με διαψεύσεις και αμηχανία. Δηλαδή δεν τα διαχειρίζονται. Η απόδειξη ήταν η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Μεσολάβησαν τουλάχιστον 2 ημέρες όπου το θέμα "έπαιζε" στα κανάλια, εμφανίζοντας τον Πρωθυπουργό ως τρομαγμένο για να πάει και να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς, και επίσημη διάψευση δεν είχε ανακοινωθεί. Τραγικό.

Ύστερα ήρθε η παραίτηση του κ. Παμπούκη η οποία αποτέλεσε βόμβα σε αυτό που στην επικοινωνία λέμε "διαχείριση κρίσεων". Όταν ως Πρωθυπουργός έχεις να αντιμετωπίσεις πλείστα μέτωπα, το λιγότερο που θέλεις είναι να χάσεις το πιο έμπιστο και προβεβλημένο στέλεχος που διαθέτεις. Όταν αυτό το στέλεχος είναι και ένας από τους διαπρεπέστερους Νομικούς της χώρας που έχει δώσει στην εικόνα σου ως Πρωθυπουργός αίγλη και ομοιογένεια, τότε η παραίτηση του γίνεται απαγορευτική. Κάνεις οτιδήποτε χρειαστεί για να τον κρατήσεις.
Θα μου πείτε ότι ένας Πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται. Σωστά. Όμως όταν χρειάζεται η ομάδα που αγωνίζεται να κρατηθεί ενωμένη, τότε ο ηγέτης οφείλει να κάνει παραχωρήσεις και μάλιστα να τις παρουσιάσει προς όφελος του. Τί εννοώ;
Ο κ. Παμπούκης παραιτήθηκε αντιδρώντας στην μη ύπαρξη Υπουργείου Ναυτιλίας επικαλούμενος διοικητικές δυσλειτουργίες που δεν τον άφηναν να πράξει έργο. Το αίτημά του είναι σωστό και μάλιστα αυτό έχει αποδειχτεί και από τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων στην Ναυτιλία. Ο κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να δεχτεί τη σύσταση του Υπουργείου και θα κέρδιζε έτσι διπλά: από τη μία το στέλεχός του και από την άλλη τον ναυτιλιακό κόσμο που επιθυμεί διακαώς την επανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Τώρα τί κατάφερε ο Πρωθυπουργός; Έχασε ένα έντιμο, μορφωμένο και επαγγελματικά καταξιωμένο στέλεχος και τον έκανε «ήρωα» καθώς εμφανίστηκε ως ο μοναδικός ο οποίος είχε το σθένος να παραιτηθεί για την μη επανασύσταση του Υπουργείου.  

Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ο Πρωθυπουργός ανέβει στη Θεσσαλονίκη για την καθιερωμένη ΔΕΘ.
Ο Πρωθυπουργός τώρα θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις πολιτικές ικανότητες που διαθέτει καθώς θα πρέπει να πείσει για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του αλλά και για το ότι διαθέτει όραμα ανάπτυξης.
Να θυμίσουμε μόνο ότι πριν λίγα χρόνια η ΔΕΘ είχε αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της ΝΔ και για τον ίδιο τον κ. Καραμανλή προσωπικά. Εάν ο Πρωθυπουργός δεν πείσει ή επιχειρήσει να αοριστολογήσει τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και ο χειμώνας μακρύς και κρύος.
Αφήστε που ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 11 Σεπτεμβρίου… Αυτό για τους προληπτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου